Ρόδος: Με τον δήμαρχο Κω συναντήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης

Δημοσιεύτηκε: 21/11/2018 - 16:40

Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση, που βρίσκεται στο νησί για να παραστεί σε πολιτική εκδήλωση που οργανώνει σήμερα το βράδυ η νομαρχιακή επιτροπή Βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης.
Στην διάρκεια της συνάντησης που έγινε σε κλίμα ειλικρίνειας και συνεργασίας όπως επισημαίνει ο δήμαρχος της Κω συζητήθηκαν γενικότερα ζητήματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα που αφορούν το νησί της Κω. Όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών αντιμετώπισε θετικά την πρόταση του δημάρχου Κω για την ένταξη του έργου επέκτασης του βιολογικού στην πόλη της Κω στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» ενώ παράλληλα τέθηκε και το ζήτημα της αξιοποίησης των κτιρίων στην περιοχή Λινοπότι προκειμένου να δημιουργηθεί εκθεσιακός χώρος, χώρος πολιτισμού και υποδομές αγροτουρισμού. Ο κ. Χαρίτσης, με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι εκτός σχεδίου, εμφανίστηκε πρόθυμος να περάσει νομοθετική διάταξη για τις δυνατότητες χρηματοδότησης αξιοποίησης εγκαταστάσεων που βρίσκονται εκτός σχεδίου.
Ο δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης κατέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών συγκεκριμένες προτάσεις για να ενταχθούν σε μια νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης. Προτάσεις που χαρακτηρίστηκαν ενδιαφέρουσες αλλά και χρήσιμες από τον κ. Χαρίτση που δεσμεύτηκε να τις μελετήσει ενόψει της κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Κω πρότεινε, συγκεκριμένες ρυθμίσεις που μπορεί να αποτελέσουν τομή για την αυτοδιοίκηση, όπως:
- Πιλοτική εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και πιστοποιητικών στους νησιωτικούς δήμους για την ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
- Νέα κατανομή αρμοδιοτήτων στο τρίγωνο Δήμος-Περιφέρεια-Κράτος στα πεδία που υπάρχουν επικαλύψεις και εμποδίζουν τους Δήμους να ασκήσουν πολιτικές σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η χωροταξία, η ενδοδημοτική συγκοινωνία στα νησιά.
- Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων για να έχουν τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων για έργα υποδομής, για τη στήριξη της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού αλλά και να λειτουργούν με ευελιξία.
- Εκχώρηση ποσοστού από τις εισπράξεις των αρχαιολογικών χώρων στους δήμους, που βρίσκονται εντός των ορίων τους αλλά και ποσοστού της τάξης του 10% από τους πόρους του Πράσινου Ταμείου στους Δήμους.
- Όλες οι δομές πρόνοιας, τα επιδόματα, οι δομές του ΟΑΕΔ, και τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης να περάσουν στην αρμοδιότητα των Δήμων, μαζί με τους αντίστοιχους πόρους.
- Εκχώρηση στους Δήμους της αποκλειστικής αρμοδιότητας παραχώρησης και χρήσης αιγιαλού και παραλίας, που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ