Σκληρή ανακοίνωση από το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων για το θάνατο της άτυχης Αλέκας…

Δημοσιεύτηκε: 05/10/2018 - 11:05

Το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης, με αφορμή την τραγική τροπή που πήρε τις τελευταίες ώρες, η υπόθεση του εργατικού δυστυχήματος σε ξενοδοχείο των Χανίων, που οδήγησε στο θάνατο την άτυχη 20χρονη Αλέκα Τσιλιγιάννη.

Στην ανακοίνωση του το Σωματείο καλεί όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και αρχές  να ολοκληρώσουν ταχύτατα την έρευνα του δυστυχήματος, προκειμένου να παρουσιαστούν οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν την 20χρονη κοπέλα στο θάνατο.

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση:

Το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων θέλει να εκφράσει τα συλλυπητήρια του προς την οικογένεια της συνάδελφου που κατέληξε στην εντατική του Νοσοκομείου Χανίων έπειτα από 13 μέρες νοσηλείας  από το σοβαρό ατύχημα που είχε στον χώρο δουλειάς της όπου εργαζόταν ως πρακτικάρια δημόσιου Ι.Ε.Κ..

Με τη σημερινή του παράσταση το Σωματείο Επισιτισμού στη διοίκηση του νοσοκομείου Χανιών καθώς και στην Υγειονομική και Τεχνική επιθεώρηση του νομού καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες με την σειρά τους, όσο γίνεται ταχύτερα να ολοκληρώσουν την έρευνα του δυστυχήματος.

Και αυτό το δυστύχημα μπαίνει στη λίστα των δεκάδων δυστυχημάτων που έχουμε κάθε σεζόν κάτω από την εντατικοποίηση και στη συνεχιζόμενη πίεση στο να βγει η δουλεία από λιγότερα χέρια. Αυτά τα ατυχήματα είναι η «επιστροφή στην κανονικότητα» που επικαλείται η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή για μας τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο εξακολουθεί να είναι η ίδια κόλαση μες στους χώρους εργασίας με ατομικές συμβάσεις εργασίας, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, δουλεμπορικά, εντατικοποίηση, ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

 Ο θεσμός της πρακτικής άσκησης γίνεται πρόσχημα για την παραβίαση βασικών δικαιωμάτων και των υπόλοιπων εργαζομένων και των ίδιων των μαθητών. Για τους μαθητές, τους σπουδαστές και τους καταρτιζόμενους του υπουργείου Τουρισμού, το ωράριο πρακτικής άσκησης καθορίζεται «με αποκλειστική ευθύνη των υπευθύνων των επιχειρήσεων», ενώ η αμοιβή περιορίζεται σε 300 ευρώ το μήνα.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας κοροϊδεύει στα μούτρα για επαναφορά  ΣΣΕ, στα συρτάρια των εργοδοτών έχει αφήσει όλα τα όπλα για το μεγαλύτερο ξεζούμισμα μας, να μην ξεχνάμε ότι στην δεκαετία της κρίσης ένας από τους ελάχιστους κλάδους που είχαν κερδοφορία ήταν ο δικός μας. Κάνοντας απολογισμό κάθε χρόνο  οι προηγούμενες κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ άλλα και η σημερινή ΣΥΡIΖΑ-ΑΝΕΛ μιλάνε και έτσι είναι για ρεκόρ αφίξεων και κερδών. Εναντίας για μας τους εργαζομένους του κλάδου αυτά που βάλαμε στην τσέπη είναι ψίχουλα  κυριολεκτικά.
Καλούμε τον κάθε συνάδελφο-συναδέλφισα του κλάδου  να οργανωθεί στα συνδικάτα,  να παλέψει με το σωματείο ώστε να μπουν μπροστά οι δίκες μας ανάγκες για να γυρνάμε σώοι και αβλαβείς σπίτι, να έχουμε μεροκάματα που θα καλύπτουν τια ανάγκες μας ,χωρίς να λείπει κανείς από το τραπέζι της οικογενείας και όχι τα κέρδη λίγων!

Διεκδικούμε:

  • Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία , την ασφάλεια των εργαζομένων, μέσα και έξω από τους χώρους δουλείας
  • Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς, 600 ευρώ το μήνα μέχρι να επαναπροσλάβουν.
  • Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση εργασίας και να είναι 6ωρη, 5ημερη, 30ωρη.
  • Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς , τα δουλεμπορικά γραφεία, η ενοικιαζόμενη εργασία.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλεία.
  • Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Καμία διάκριση με βάση το φυλλο, τη φυλη, την ηλικια, την εθνικοτητα.
  • Επαναφορα των βαρεων και ανθυγιεινων επαγγελματων και ενταξη και άλλων ειδικοτήτων
  • Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετια και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση. Επέκταση του σε όλο τον κλάδο του Τουρισμού- Επισιτισμού.